Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί του κυκλαδικού συμπλέγματος και ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας.
Θεωρείται ιδανικός προορισμός για διήμερες εξορμήσεις, αλλά και για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας, είναι από τα κοντινότερα νησιά στην Αττική και απέχει μόλις 2 ώρες, από το λιμάνι της Ραφήνας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχουν καθημερινά συχνά δρομολόγια.
Είναι πολύπλευρο νησί, διαθέτει καταπληκτικές αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα, γραφικούς παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς και κατάφυτες κοιλάδες, φυτείες ελαιόδεντρων, φαράγγια, ποτάμια και πηγές.
Έχει αναπτυχθεί σ' ένα από τα κυριότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας, αφού διαθέτει ένα εξαιρετικό μουσείο σύγχρονης τέχνης που εκθέτει εντυπωσιακά έργα μοντέρνας ζωγραφικής και γλυπτικής.
Το κεντρικό λιμάνι της Άνδρου είναι το Γαύριο, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και να εντοπίσετε και να επισκεφθείτε και τους υπόλοιπους πανέμορφους ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς του νησιού, οι οποίοι διατηρούν ακόμη τα παραδοσιακά νησιώτικα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
|
κλικ για μεγένθυση |
Από την άφιξή του στο λιμάνι του Γαυρίου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει τις διακοπές του. Η διαδρομή μέχρι τη Χώρα, περίπου 36 χιλιόμετρα, είναι πραγματικά απολαυστική.
Από
την περιοχή του Γαυρίου και βορειοανατολικά εκτείνονται περιοχές με ασθενή βλάστηση και πολλά αγροτικά χωριά (Φελλός, Μακροτάνταλο, Γίδες). Ο δρόμος προς την πρωτεύουσα του νησιού έχει κατεύθυνση προς Νότο και μέχρι την περιοχή της Σταυροπέδας προχωρούμε στις πλαγιές των βουνών παράλληλα με την ακτογραμμή του νησιού έχοντας πανοραμική θέα στα νησιά της Κύθνου, Κέας, Γυάρου, Σύρου.
Λίγο έξω από το Γαύριο και αριστερά στην πλαγιά του βουνού υψώνεται ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, κυκλικός πετρόκτιστος πύργος της Ελληνιστικής περιόδου, σωζόμενος στα 20μ ύψος, άγνωστης χρήσης για τους αρχαιολόγους.
Ίσως αποτελούσε παρατηρητήριο και συμμετείχε στο σύστημα φρυκτωριών.
Νοτιότερα ο δρόμος περνάει από το Μπατσί με όμορφη παραλία και συνεχίζει προς το Απροβάτου και την Παλαιόπολη, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην περιοχή της Σταυροπέδας όπου συναντάμε το σταυροδρόμι (εξού και σταυροπέδα) που οδηγεί: αριστερά προς Άνδρο (την πρωτεύουσα του νησιού, λοξά δεξιά προς Κόρθι και δεξιά προς την πανέμορφη παραλία του Χαλκολιμιώνα.
AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η Άνδρος είναι νησί με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του. Τη μορφή των κατοικιών, από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, καθόρισαν το άφθονο δομικό υλικό που υπήρχε στο νησί, δηλαδή οι σχιστολιθικοί όγκοι, που βρίσκονται σε αφθονία στην Ανδριώτικη γη και η ξυλεία που επίσης αφθονεί.
Το Ανδριώτικο σπίτι, λοιπόν, χτίζεται πάντα με πέτρα και η οροφή αποτελείται από ξύλινους κορμούς καλυμμένους με σχιστολιθικές πλάκες και από πάνω στρώμα με ειδικό χώμα που κάθε χρόνο συμπληρώνεται και συμπιέζεται με ειδική κυλινδρική πέτρα (μπίλια) ώστε να γίνει συμπαγές.
Ανάλογα με την εποχή τα οικήματα υπηρετούν τους σκοπούς των ιδιοκτητών. Η εποχή της πειρατείας μας έχει αφήσει τα μεγάλου μεγέθους, τριώροφα συνήθως, οικοδομήματα με καθόλου παράθυρα κάτω και στενά παράθυρα, σαν πολεμίστρες, ψηλά και είσοδο από το δεύτερο όροφο με κινητή σκάλα. Είναι τα περίφημα πυργόσπιτα. Άλλωστε σημαντική είναι και η διάταξη των κατοικιών στη Χώρα, με τους εξωτερικούς τοίχους να παίζουν ρόλο αμυντικού τείχους με πύλες πλαϊνές –τα παραπόρτια- που οδηγούν στα αραξοβόλια, στους δύο όρμους και την μεγάλη Εξώπορτα που οδηγεί στο εσωτερικό του νησιού.
Στις ειρηνικές πια ιστορικές περιόδους, το Ανδριώτικο σπίτι κτίζεται με βάση τις ανάγκες της οικογένειας, έχει προσανατολισμό νοτιοανατολικό για να προφυλάσσεται από τους δυνατούς βοριάδες, συνοδεύεται πάντα από κληματαριά –ανεντράδα- και εξωτερικό μαγειρείο για το καλοκαίρι και βέβαια τζάκι και ιδιαίτερο χώρο όπου υπάρχει το πατητήρι, ο χώρος για τα χοιροσφάγια και η αποθήκη.
Με την ίδια πέτρα και την άφθονη επίσης μαρμαρόπετρα, ο ανδριώτης μάστορας
στολίζει όλο το νησί. Βρύσες, ανώθυρα, στέρνες, περιστεριώνες, εξωκλήσια, αποτελούν έργα τέχνης. Η ύπαιθρος του νησιού «σημαδεύεται» από χιλιάδες χιλιόμετρα ξερολιθιάς, ιδιαίτερα όμορφης με τα χαρακτηριστικά στήματα να τη διακοσμούν. Στα επικλινή εδάφη συγκρατούν τα χώματα με κτιστά πέτρινα τοιχία, τις εμασιές (αναβαθμίδες).
Η Ανδρος διαθέτει όλη την απαραίτητη σύγχρονη υποδομή γιά μιά ευχάριστη ολιγοήμερη ή πολυήμερη παραμονή. Οι επιλογές είναι πολλές και έτσι η διαμονή, το φαγητό, οι δραστηριότητες και η βραδυνή έξοδος θα σας μείνουν αξέχαστα.
Σας προτείνουμε να εντοπίσετε και να επισκεφθείτε τους πανέμορφους ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς του νησιού, οι οποίοι διατηρούν ακόμη τα παραδοσιακά νησιώτικα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
|
κλικ για μεγένθυση |
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.
Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να έρθετε κατ'ευθείαν στο λιμάνι της Ραφήνας-το λιμάνι για την Άνδρο..
Αν
είσαστε πεζοί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από την αφετηρία στην
Μαυροματέων (Πεδίο του Άρεως) ή από ενδιάμεσες στάσεις με προορισμό
το λιμάνι της Ραφήνας.
Το ακτοπλοϊκό ταξίδι για την Άνδρο διαρκεί 2 ώρες.
Επιστροφή :